Smilla & Jessica

sojJag vet inte riktigt hur det kommer sig att jag älskar att pyssla så mycket. Jag kan inte minnas att vi gjorde det jättemycket hemma, men hos min dagmamma blev det en hel del förstås. Främst sydde vi och ritade, fast dagmammans dotter ritade mycket bättre än jag så det var inte så kul. Pyssel är ett otroligt bra sätt att hålla barn sysselsatta, och har man ett gäng halvportioner hemma är det bra att vara förberedd. Jag skriver ofta under på Pippis ramsa om att ”jag inte vill bliva stur” så det är kanske barnet inom mig som längtar efter att få hålla fingrarna sysselsatta. Jag tror att vi alla är kreativa varelser även om detta sedan tar sig uttryck på olika sätt. Om man kastar ett öga på vad jag sysslat med hittills under mitt yrkesverksamma liv är det lätt att först bli lite förvirrad. Programmerare, trädgårdsmästare, programledare, journalist, florist, säljare… Det som är den röda tråden genom allt detta är kreativiteten och lusten att skapa och kreera. Har jag suttit på kontor har jag broderat ut texten med konstfulla meningar, och har jag stått och snittat blommor på dagarna har jag även sett till att få limma lite på en konstruktion att ha dem i vid sidan om.

Så blev jag mamma, började boa hemma, fluffa kuddar och så småningom även virka mina egna filtar att värma det lilla underverket med. Det väckte någonting inom mig att sitta och jobba med garn som gled mellan fingrarna, och allt eftersom min älskade onge växte upp och blev större kunde vi leka och skapa allt finare saker.

Den här bloggen kommer till samtidigt som vi pysslar tillsammans. Grundtanken är att det ska vara lätt, inte kräva allt för komplicerade förberedelser eller kosta skjortan. Kan man återanvända gamla material är det ett stort plus. Dessutom får det gärna BLI någonting också. Jag är inte mycket för att sitta och knyta knutar på en pinne bara för att. Där är jag kanske en produkt av min tid som gärna vill ha ett konkret resultat att redovisa vid arbetsdagens slut. I skrivande stund är min dotter snart fyra år gammal så projekten är väl delvis anpassade efter hennes ålder. Det mesta går å andra sidan att vidareutveckla och krångla till om man skulle önska det. Min erfarenhet är att det är betydligt svårare att hitta enkla projekt till barn än svårare. Jag har försökt att inte låta genusklubban falla åt vare sig det ena eller det andra hållet och tipsa om aktiviteter som passar för alla hens, och vi har gjort sådant som vi själva tycker är kul. Det är min blygsamma förhoppning och stora önskan att ni också ska märka det när ni klickar er igenom den här sidan och inspireras till att prova några projekt ni med.

Hör gärna av er med frågor och funderingar, synpunkter och bilder på era skapelser. Maila era alster till pyssligheter@gmail.com eller ladda upp dem på Instagram och tagga dem med #pyssligheter så visas de här på sidan. Inget skulle göra oss gladare än vetskapen om att vi spridit lusten och leken vidare!

Jessica & Smilla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>