Fuskbatik på Pyssligheters vis

batik01

Ingen som följer den hör bloggen har väl undgått att vi gillar färg och mönster. Vi gillar även återvinning och att ärva eller secon-handfynda prylar och kläder. Ibland händer det att en får eller hittar något som inte är ens egna smak, men som tur är går det mesta att göra om till något eget med lite fantasi. När vi rensade ut garderoberna här om dagen för att plocka bort sånt som vi båda har växt ur (Jag på bredden, Smilla på längden) hittade vi en vit T-shirt som vi kände oss tvungna att göra någonting åt.

Latent hippie som jag är har jag alltid älskat batik oavsett vad de fingertoppskänsliga trenderna säger, men att dra igång ett sådant projekt med allt vad det innebär med färgbad och tvättmaskin som vi inte har tillgång till försökte vi oss på en fuskvariant. Vi ritade helt enkelt vårt egna mönster med spritpennor i olika färger, som vi sedan lät gosa till sig med varandra genom att spruta medicinsk bensin på motivet. Den sistnämnda är inte så svår att få tag på som det låter utan finns som fläckborttagare och penseltvätt i färghandeln samt sårtvätt bakom disk hos apoteket.

Medicinsk-bensin-534x800-Spruta först ett tunt lager medicinsk bensin över hela motivet så färgerna får lättare att sprida sig, koncentrera sedan appliceringen till mitten av de olika cirklarna, blommorna, hjärtana eller vad ni valt att måla, så att färgen flyter inifrån och ut i motiven. Vissa av färgerna vi använde verkade ha lättare att lösas upp än andra. Till exempel så spred sig den gula, röda och lila färgen mer än den blåa och gröna.

Kan en vara ute och pyssla ihop det här projektet är det en fördel, men det är ingen katastrof om en håller sig inomhus heller. Vi stoppade en tidning inuti tröjan för att förhindra att motivet skulle synas igenom på baksidan av tröjan, även om det kanske också hade varit fint. Det gick åt ungefär en liten flaska på 100 ml av den medicinska bensinen som kostade ca 45 kronor. Tröjan fick torka och vädra sig utomhus under natten och var sedan luktfri och redo att bära dagen efter. Fiffigt va?

batik02

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>