Bygg en riddarborg av sockerbitar

sugarcastle05

Det har blivit den tiden på året då pepparkakshusen står som spön i backen, och i många affärer kan en nu för tiden till och med hitta färdigbakade delar att köpa hem och limma ihop. För den som gillar att krångla till det lite för sig har vi ett annat, mycket pilligare förslag.

Sockerbitar påminner i formen om små, vita tegelstenar, så varför inte ta och bygga någonting med dem? Smilla önskade sig en riddarborg till sina figurer så det var bara att sätta igång. Ni kommer säkert på andra fiffiga idéer på saker som ni vill bygga. Det korrekta sättet att limma ihop en sockerborg är antagligen att klibba med smält socker, men det hade vi ingen lust med så vi använde våra limpistoler i stället. Ingen av oss har några planer på att sätta oss ner och gnaga på bitar av enbart socker, och skulle vi ändra oss går limpistolslimmet lätt att pilla bort när det har torkat.

sucarcastle06

Den runda formen på tornet fick vi till med hjälp av en glasburk som med fördel kan användas som ljuslykta när bygget är klart. Bitarna sitter i förband, det vill säga de ligger omlott så skarvarna mellan bitarna inte hamnar rakt ovanför varandra, vilket skulle göra konstruktionen mindre hållbar. De bitar som behöver justeras i storlek skar vi med en vass kniv och filade till på den minsta delen av ett rivjärn. Ett sandpapper hade säkert funkat jättebra det också.
Vi rekommenderar att ni bygger ihop er konstruktion på en bricka eller en bit tjockare papper så den går att flytta om det skulle behövas. När hela borgen är färdig är det äntligen dags att dekorera med godis och annat ätbart som en tycker passar. Glöm inte bort att smaktesta dekorationerna.

sugarcastle02 sugarcastle03 sugarcastle01

Som en bonus tänkte jag bjuda på en favorit i repris från mitt förflutna. Sockerborgen gjorde nämligen sin första entré i mitt liv för tio år sedan i ett hyfsat välkänt heminredningsprogram på tv. Den gången var det Nisse som saknade en borg till sina riddare, och jag använde mig av hobbylim som tog betydligt längre tid på sig att torka. Tio år sedan ändå. Tiden går fort när en har roligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>