Midsommarkrans på Pyssligheters vis.

midsummer01Vi strävar alltid efter att våra pyssel ska vara så enkla och fria från specialverktyg som möjligt, men när det kommer till bindandet av blomsterkransar är jag skadad av ett av mina yrken och föredrar att använda några floristhjälpmedel. Av den enkla anledningen att det blir mycket lättare, hållbarare och vackrare. De goda nyheterna är att de går att få tag på i närmsta hobbybutik, inte kostar särskilt mycket och håller i en halv evighet. Ni behöver:

  • Grov stoltråd
  • Floratejp
  • Sax eller sekatör
  • Tunn ståltråd eller grövre sytråd

midsummer02

Det första en ska tänka på är att vara i god tid med införskaffandet av sina blommor. Plockar man dem själv gäller det dels för att en ska hinna före alla andra som rensar dikeskanterna i samma ärende, och dels för att blommorna håller mycket bättre om de får stå och dra vatten i en vas i ett dygn innan själva bindandet av kransen.

När ni väl har hittat de blommor ni vill ha och de har stått och gottat sig i vasen tills de känner sig sturska och redo att fira årets längsta dag är det dags att plocka fram den grova ståltråden och floratejpen. Forma ståltråden till en stomme i passande form att binda och linda sedan in den med floratejpen. Tejpen är elastisk och blir klibbig när man drar ut den vilket gör så att blommorna blir lättare att fästa när man binder fast dem sedan. Dessutom täcker den över eventuella vassa skarvar i ståltråden så en slipper sticka sig. Vi brukar forma en liten ögla i ena änden av ståltråden så en kan dra igenom andra änden och lätt justera storleken på stommen om det skulle behövas. Jag har märkt att kransar ofta blir större när de blir varma och glider ner över ögonen på den som bär dem under firandets gång. Eller om det är huvudena på dem som dansar och hoppar som små grodor i värmen som krymper kanske?

midsummer04

När stommen är färdig är det dags att börja binda fast blommorna. Fäst den tunna ståltråden på stommen genom att linda den några hårda varv, bilda sedan små buketter av blommor med korta stjälkar som ni fäster på stommen genom att linda runt den tunnare ståltråden. Här gäller det att ha lite fingertoppskänsla och inte dra åt så hårt att den skär igenom stjälkarna och har av dem, men inte heller så löst att blommorna glider ur. Det där ser ni snabbt när ni väl har kommit igång. Genom att använda små buketter när ni binder era kransar får ni ett tätare och finare resultat och blir dessutom färdiga mycket snabbare. Täck stommen med blommor så långt som ni mätt ut att den behöver vara, fäst sedan den tunna ståltråden genom att linda fast den några extra varv och pilla in den under sig själv. Sen är ni färdiga!

midsummer03

En bunden krans med blommor som har stått och dragit vatten ordentligt håller i flera timmar om man sprayar den med vatten och lägger den i en plastpåse i kylen. Vi brukar plocka våra blommor kvällen innan medan det fortfarande finns gott om blommor kvar, låta dem stå över natten och sedan börja midsommaraftonsmorgonen med att binda våra kransar eftersom det är det viktigaste vi har att göra den dagen. Sen så är det skönt att ha dem klara när en håller på som mest att plocka fram sill och potatis medan gästerna börjar anlända. När festligheterna är över hänger vi upp kransarna att torka någonstans där vi kan fortsätta att beundra dem, och nästa år är det bara att klippa bort allt det torra och använda samma stomme igen. Fiffigt va?

Jag vet att vi har tjatat om det här förut, men den här gången vill vi extra gärna att ni fotar era alster och antingen lägger upp dem på instagram och taggar dem med #pyssligheter eller mailar dem till info@pyssligheter.se. De kommer sedan att visas i bildflödet till höger på sidan. Sätt igång och skapa!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>