Eldfängda kottar av återvunna ljusstumpar

firecone01

Det grönskar för fullt ute, kvällarna blir allt ljusare även om de fortfarande är ganska så kalla och snart är det dags att fira in våren ordentligt med en rejäl brasa. Oavsett om ni är ett stort gäng som firar tillsammans eller tänker kura ihop er med familjen framför eldstaden hemma så finns det några olika knep för att få elden att ta sig så bra som möjligt. Både jag och min mamma är gamla scouter, tar det här med eldande på stort allvar och sätter en ära i att alltid lyckas tända den första brasan på morgonen på första försöket. Hur vi bär oss åt kan jag så klart inte avslöja, men ett knep kan ju vara att göra så här fina eldstartare av kottar och gamla ljusstumpar.

firecone03

Vi använde oss av tall- och alkottar som vi fördelade i muffinsformar tills vi tyckte att det såg lagom ut. Viktigt att försöka få så mycket av innehållet som möjligt att ha kontakt med botten på formen eftersom vi inte kommer att fylla hela med stearin.
Ljusstumparna smälte vi en plastbunke i kokande vatten. Det hade antagligen gått fortare om vi använt oss av en plåtburk, men då hade risken att vi hade bränt oss även varit mycket större och vi hade ingen tid att passa. När alla ljusstumparna smält fiskade vi upp de gamla vekarna ur ljusmassan och hällde sedan en skvätt i varje muffinsform. Försök att se till så att ni häller lite stearin även på kottarna och inte bara direkt ner i botten så det håller ihop och blir riktigt lättantändligt.
Låt de små kottmuffinsarna stelna och placera dem sedan på hedersplats framför brasan. De vi testade att tända med lät jag pappret sitta kvar på så det blev ännu lättare att få fart på elden. Några av kottarna packade vi upp, slog in i cellofan och gav bort som present när vi var och hälsade på grannarna för några kvällar sedan och de var fantastiskt söta de också. Man får som vanligt göra precis som man vill så länge man har roligt på kuppen!

firecone05

firecone06 firecone04 firecone02

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>